Panel

Oversette kunstnerskap / Overlooked Practices

May 6th, 2023
Trondheim, Norway
11:00am — 12:00am CET
Kunsthall Trondheim / Norske Kunsthåndverkere / Wikimedia Norge

Vi har gleden av å ønske velkommen til panelsamtale Oversette kunstnerskap på Kunsthall Trondheim lørdag 6. mai fra kl.11.00.

Oversette kunstnerskap er et to-delt arrangement som vil inspirere og utfordre til skriving av Wikipedia artikler for å løfte frem kunstnerskap som ofte har blitt oversett. Dette vil du ikke gå glipp av!

Første del av programmet er en panelsamtale på Kunsthall Trondheim med kunstner Veslemøy Lilleengen og kunsthistoriker og direktør for Nordenfjeldske Kunstindustrimuseum Ingrid Lunnan Nødseth. Med utgangspunktet i deres kunstneriske-, kunsthistoriske- og museumspraksiser, diskuteres feminisme i kunst, kvinnelige og ikkebinære kunstnere som arbeider materialbasert, hvordan og i hvilken gard de har blitt kjøpt i museumssamlinger, og hvordan de har blitt skrevet om i kunsthistorie. Samtalen er moderert av Carl Martin Faurby, programkurator på Kunsthall Trondheim.

Andre del av programmet er et Wikipedia Edit-a-thon for å skrive og forbedre Wikipediaartikler om kunsthåndverkere, materialbaserte kunstnere og duojárat.

Vårt Edit-a-thon skal synliggjøre historier om kunsthåndverkere og andre som arbeider i materialbasert kunst som har vært underrepresentert i Wikipedia, spesielt kvinnelige-, samiske-, crip-, BIPOC- og LGBTQIA- kunstnere. Ta med egen PC!

Det går fint å delta bare i samtalen eller edit-a-thon om man vil.

Program lørdag 6. mai

Kl. 11.00 – 12.00
Samtale på Kunsthall Trondheim med Veslemøy Lilleengen og Ingrid Lunnan Nødseth. Moderator: Carl Martin Faurby.

Kl. 12.30–16.00
Edit-a-thon på Trondheim Folkebibliotek. Husk å ta med egen PC.

Arrangement er GRATIS og åpent for alle som har lyst! Påmelding anbefales: https://norske-kunsthandverkere.hoopla.no/sales/event/3746439159

__

Veslemøy Lilleengen (f. 1975 i Trondheim) er oppvokst på Ørlandet og er nå bosatt i Trondheim. Hun har en bachelorgrad fra Kunst- og designhøgskolen i Bergen og Kunstakademiet i Trondheim. Fra sistnevnte har hun også sin mastergrad. De seneste årene har hun vist arbeider ved BABEL visningsrom for kunst (Trondheim), Hannah Ryggen-senteret (Ørland) og Nordenfjeldske Kunstindustrimuseum (Trondheim), samt deltatt på Trøndelagsutstillingen og Norske Kunsthåndverkeres Årsutstilling. Lilleengens arbeider er innkjøpt av Nordenfjeldske kunstindustrimuseum og Trondheim kunstmuseum.

Ingrid Lunnan er ny direktør på Nordenfjeldske Kunstindustrimuseum (NKIM). Lunnan Nødseth kommer fra stillingen som avdelingsleder for samling og utstilling på Trondheim Kunstmuseum (TKM). Hun har en akademisk bakgrunn med doktorgrad i kunsthistorie fra NTNU. Der har hun også vært ansatt som universitetslektor og førsteamanuensis. I 2015 var hun gjesteforsker ved Victoria and Albert Museum i London, og i 2021 prosjektleder for Olsokutstillingen ved Stiklestad Nasjonale Kultursenter da kunstnerkollektivet Hannah Ryggen Army var årets utstiller.

___

Dette Wikipedia edit-a-thon organiseres av Kunsthall Trondheim, Norske Kunsthåndverkere og Wikimedia Norge, og holdes ved Trondheim Folkebibliotek. Den innledende panelsamtalen finner sted på Kunsthall Trondheim.